De Duitse Sprookjesroute werd bijna 50 jaar geleden opgericht als een gebruikelijke auto vakantieroute. Dat is het vandaag de dag nog steeds en biedt tegelijkertijd aantrekkelijke reismogelijkheden voor bus tourisme, vakantiegangers met caravans of camper en sinds kort ook voor fietsers die dezelfde plaatsen en bezienswaardigheden op hun eigen route kunnen bereiken.
De route begint in de gebroeders Grimm-stad Hanau, bij het monument voor de broers Jacob en Wilhelm die hier zijn geboren, en leidt naar de Hanzestad Bremen, ruim 600 km verderop. Het verbindt sprookjesachtige plaatsen en landschappen tussen de Main en de Noordzee, leidt naar de levensstations van de gebroeders Grimm in Steinau, Marburg, Göttingen en Kassel, het centrum van de route.
De broers brachten hier hun langste en, naar eigen zeggen, "meest vruchtbare tijd" door. In 1812 en 1815 publiceerden zij voor het eerst hun tweedelige verzameling van meer dan 200 sprookjes. Ze zijn inmiddels vertaald in bijna alle talen van de wereld en zijn daarom net zo wijdverbreid en bekend als de Lutherbijbel. Daardoor werden de persoonlijke exemplaren van de kinder- en huissprookjes van Jacob en Wilhelm Grimm in 2005 door UNESCO erkend als werelddocumenterfgoed - en worden ze nu op een waardige manier gepresenteerd in het expositiecentrum GRIMMWELT in Kassel.
Vanuit Kassel gaat de hoofdroute van de Duitse Sprookjesroute door het unieke Reinhardswald en het sprookjesachtige Weserbergland naar Bremen.
Onderweg ontdek je sprookjes, sagen en legendes in donkere bossen en machtige ruïnes, in romantische kastelen en kronkelende vakwerkstadjes. Dit kan ook leiden tot een spontane ontmoeting met Roodkapje of andere wezens die zo uit een sprookjesboek lijken te komen. Talrijke musea en sprookjeshuizen nodigen u ook uit om u onder te dompelen in de wereld van de gebroeders Grimm en hun sprookjeshelden. Bovendien kunnen op veel plaatsen verhalen en personages worden beleefd op wandelroutes, bij rondleidingen en toneelvoorstellingen - bijvoorbeeld op het Assepoesterpad in Polle, op stadstours met de rattenvanger van Hameln of op het jaarlijkse gebroeders Grimm-festival in Hanau .
De Bremer stadsmuzikanten markeren het officiële einde van de Duitse Sprookjesroute: in brons gegoten, staan ze direct voor de “Ratskeller” van Bremen en worden dagelijks door honderden gasten van over de hele wereld bewonderd, betast en om geluk gevraagd.
Je hebt geen geluk nodig om een geschikte accommodatie te vinden of om culinair te genieten op de route die meer dan zestig steden en dorpen met elkaar verbindt. Het brede aanbod varieert van aantrekkelijke camperplaatsen tot charmante landhotels tot comfortabele kasteelhotels en van museumcafés tot traditionele plattelandsherbergen en bekroonde gastronomische restaurants.
Op onze Duits- en Engelstalige websites vindt u tal van informatie over bezienswaardigheden, evenementen en reisaanbiedingen, nuttige tips en links naar de gastheren langs de Duitse Sprookjesroute - we raden in het bijzonder onze partnerhotels aan.